Hälsa: Sömnbrist kan få mycket skadliga konsekvenser, ta reda på det!

Idag är fler och fler människor sömnlösa, särskilt i Frankrike. Efter att ha sovit dåligt tenderar vi att tro att om allt är bra så är det inga problem.

Men ofta sömnbrist kan få katastrofala konsekvenser för din hälsa inom en snar eller avlägsen framtid. Låt oss i den här artikeln prata om vad du sannolikt kommer att drabbas av om du är van vid att vara uppe sent!

Sömnbrist och dess oönskade konsekvenser!

Sömnlösa nätter i följd har aldrig varit en bra idé, varken för ditt fysiska eller mentala tillstånd. En av de första mycket märkbara konsekvenserna av din sömnbrist är viktökning. Dina chanser att gå upp i kilo ökar eftersom du stör din dygnsrytm (intern klocka). Som ett resultat störs dina hormoner som ansvarar för mättnad!

När sömnbrist kommer du att längta efter mat av alla slag, inklusive godis. Därför går du lätt upp i vikt om du inte sover gott och tillräckligt. Det omvända är också möjligt hos andra människor, att sova mindre än 6 timmar per natt är sannolikt få dig att gå ner i vikt. Att inte sova betyder faktiskt att kroppen inte riktigt är i vila!

När du ofta har sömnlösa nätter eller saknar sömn, risken för diabetes är också möjligt. Faktum är att dålig sömn kommer att påverka ditt blodsocker allvarligt. Den senare kommer att genomgå en avsevärd höjning vid uppvaknandet och dess stabilisering kommer att bli svår. Ändå, på morgonen tenderar vi att äta kolhydratrik mat för “snabb energi”!

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Léa | Trivselcoach ✨ (@gratitudetbonheur)

Det kan tyckas förvånande, men vi misstänker allt mer sambandet mellan sömnbrist och cancer. I allmänhet, när du sover dåligt och är trött, har din kropp svårt att försvara sig. Som ett resultat kommer den inte att kunna skydda dig mot onormala eller degenerativa celler (som potentiellt orsakar cancer)!

Att sova dåligt tröttar och gör ont i kroppen!

Visste du att att sova gott på natten är en nödvändig faktor för ditt hjärtas välbefinnande? Detta hjälper till att sänka och stabilisera ditt blodtryck. MIDUS (Midlife In the United States) har bevisat att sömnstörningar ökar risken för kardiovaskulära sjukdomar. En studie gjord på amerikanska vuxna med en medelålder på 53 bekräftar detta faktum!

Ofullständig och otillfredsställande sömn får uppenbarligen konsekvenser på cerebral nivå. Att sova dåligt ökar risken att drabbas av olika neurodegenerativa sjukdomar. Detta är vettigt med tanke på att din hjärna behöver en natts vila efter en lång dag. Vet att om du sover i 6 timmar så räcker det inte!

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Ebac (@ebac.literie)

Inserm genomförde en studie på dem som brukade sova 6 timmar eller mindre. De senare skulle ha en hög risk att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar vid en ålder av cirka 55 år. Sömnbrist främjar med andra ord uppkomsten av demens eller Alzheimers sjukdom. Faktum är att dålig sömn orsakar uppkomsten av amyloider och dessa sätter sig i vissa delar av din hjärna!

Du vet säkert redan att sömnbrist är dåligt för ditt immunförsvar. Man skulle kunna tro att man bara skulle bli utsatt för influensa eller andra små infektioner. Var dock medveten om att svag immunitet också kan orsaka smärtsamma och farliga sjukdomar. Dessutom finns det sjukdomar som hypotyreoidier och hypertyreoidier som kommer att hindra dig från att sova gott på natten. Detta kommer då att orsaka en ond cirkel med katastrofala konsekvenser!

Sömnbrist: Ett stort problem för dina ögon!

En annan konsekvens, dålig sömn orsakar också synproblem. Detta är ett verkligt faktum men som sällan diskuteras. Forskare tror alltmer att sömnbrist kan leda till myopi. Detta bevisar att det inte bara är exponering för skärmar som orsakar ögonproblem!

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Coach Sommeil (@clockandme)

Vi kan dra slutsatsen att sömnbrist gör skada på alla nivåer. Oavsett om de är fysiska, mentala och till och med immuna, är konsekvenserna katastrofala. Från och med nu, försök att respektera de reglerande standarderna för att undvika hälsoproblem. Sova minst 7 timmar per natt, om det inte är möjligt, försök att återhämta dig under dagen om möjligt!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *